Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu

II. Bozcaada Sualtı Günleri 2019 proje faaliyetleri sona erdi.

Yürütücülüğü, Meslek Yüksekokulumuz Sualtı Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özalp tarafından gerçekleştirilen Sualtı Günleri Projesi, 2019 yılı faaliyetleri başarıyla tamamlandı.

Yürütücülüğü, Meslek Yüksekokulumuz Sualtı Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özalp tarafından gerçekleştirilen Sualtı Günleri Projesi, 2019 yılı faaliyetleri başarıyla tamamlandı. Halka katma değer ve sosyal gelişim hedefleriyle, adanın sahip olduğu deniz kültürün tanıtımı, balık faunasının ve mercan habitatlarının öneminin anlaşılması-korunması ve sualtı araştırmalarına ilişkin farkındalığın yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetlerde bilimsel sunum, Bozcaada faunası ve batıklar sualtı video gösterimleri ile özgün sualtı fotoğraf sergisi gerçekleştirilmiştir. Batıklar ve Biyoçeşitlilik, Bozcaada canlı ekosistemleri temalı sunumlara ek olarak, yurt dışından katılarak destek veren Sayın Dr. Öğr. Üyesi Volkan DEMİR, Bozcaada'da bilimsel dalış faaliyetleri ve ülkemizdeki gelişimi ile ilgili bilgiler vermiştir.

 

Bu senenin onur konuklarından olan ve 1954 yılı "Sünger Dalgıçları" çalışmasıyla da bilinen ülkemiz sualtı fotoğrafçılığının öncüsü, ilk sualtı fotoğraf ve belgeselcilerimizden Merhum Mustafa KAPKIN'ın oğlu Sayın Ahmet KAPKIN ve Sualtı Dünyası Marine Photo Dergisi Yazar Ekibinden Sayın Benek KAPKIN da faaliyetlere anlam katmışlardır. Bununla birlikte ülkemiz sualtı camiasının gelişimine büyük emekler veren, ilk Sualtı Fotoğrafçı ve Belgeselcilerimizden Sayın Tacettin SAĞLAR, yurt dışındaki dalış tecrübeleri ile ilgili paylaşımlarda bulunmuşlardır. Sunum faaliyetlerine ek olarak, sürekli zamanlı olarak gerçekleştirilen ve tamamı Doç. Dr. Özalp'in sualtı fotoğraf arşivini ait olan Sualtı Fotoğraf Sergisi de 5 gün süreyle ada halkıyla paylaşılmıştır.

 

Bozcaada İstiklal İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencilerinin, Çanakkale Sualtı Kulübü sporcularının, Bozcaada Mendirek Dergisi Editörü Sayın Mustafa DERMANLI ve ailesi ile adanın ilk gemi kaptanı ve büyük emekçi Merhum Halil YAKAR Kaptanın kızı, Sayın Ayşe YAKAR ve ailesinin katılımı ile renklenen sergide, adanın sualtı canlı yaşamı ile ilgili bilgilendirmeler yapılmış, öğrencilerin soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen etkinliğinde, köpek balıklarından denizanalarına; mercanlardan süngerlere; deniz yosunlarından kalamarlara, balinalara kadar geniş bir konu alanında öğrencilerin oldukça ilgili ve meraklı olduğu, soru-cevap etkinliği ile farkındalığın yükseltildiği ve direk fayda sağlandığı görülmüştür.

 

Proje sunum, belgesel ve sergi faaliyetlerinin desteklenmesinde emeği geçen idari proje ortağı kurumlar Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Doç. Dr. Murat KARATAŞ’a ve Bozcaada Belediye Başkanı Sayın Dr. Hakan Can YILMAZ’a, ayrıca sosyal gelişim temasıyla verdiği gayret ve çabalardan dolayı proje yürütücüsü Sayın Doç. Dr. Barış ÖZALP'e teşekkür ederiz.