Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu

Meslek Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Barış ÖZALP'in yürütücülüğünü yaptığı 3. Bozcaada Sualtı Günleri Projesi 2020 Yılı Programı Etkinliği

3. Bozcaada Sualtı Günleri Projesi 2020 Yılı Programı Sualtı Temizlik Faaliyeti ile sonlandı

3. Bozcaada Sualtı Günleri Projesi 2020 Yılı Programı

Sualtı Temizlik Faaliyeti ile sonlandı

 

 

2018 yılında, Üniversitemiz Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojileri Bölümü ile Bozcaada Belediyesi ortaklığında başlatılan, ücretsiz/gönüllü yürütücülüğü ve bilim danışmanlığı okulumuz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özalp tarafından yapılan Sosyal Sorumluluk Projesi "Bozcaada Sualtı Günleri" Projesi'nin bu yıl 3'ncüsü gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında ilk kez İngilizce başlıkla çıkılan proje faaliyetinde (III. Bozcaada Underwater Days) bugüne kadar, halkın ve turistlerin deniz bilimlerine ve sualtı canlılarına yönelik farkındalıklarını arttırmak amacıyla, proje dahilinde gerçekleştirilen bilimsel sunumlar, özgün sualtı belgesel ve fotoğraf sergisi etkinliklerinde bu sene, COVID-19 önlemleri sebebiyle kısıtlamalar olsa da, toplumun bilinçlenmesi ve denizlerimizde yaşayan sualtı canlılarının korunmalarına ve denizel biyoçeşitliliğin önemine dikkat çekmek amacıyla Bozcaada limanı içinde sualtı temizlik faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Üniversitemizin ilk dalış eğitmenlerinden, proje yürütücüsü Doç. Dr. Özalp'in koordinatörlüğünde oluşturulan dalış ekibi, kolluk kuvvetlerinin faaliyet amaçlı görevlendirilen personeli ile Bozcaada Liman Başkan Yardımcıları sürekli katılımıyla 2 saat süreyle devam eden faaliyet süresince, Bozcaada limanından 19 kamyon lastiği ile birlikte cam şişeler, seramik klozet, hurda çapa ve demirler, hurda halat, hurda çelik halat, plastik boru, battaniye, tekne halısı, metal çaydanlık, hurda seramik klozet, plastik oyuncak vb. gibi kirleticiler çıkartılmış ve liman kordon boyunda sergilenmiştir.   

 

Sualtı Günleri Projesi faaliyetleri kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen etkinliklerde, ilkokul öğrencilerine deniz canlıları ve Türkiye'de sualtı araştırmaları konularında eğitimler verilmiş, toplum farkındalığını yükseltmek amaçlı yapılan bilimsel sunumlarda; Deniz bilimleri, biyoçeşitlilik ve sucul ekosistemler, sünger dalgıçlığı, Türkiye'de Scuba dalgıçlığı, Bozcaada çevresi batık gemi araştırmaları ve Kuzey Ege Adaları deniz canlıları vb. konuların işlendiği belirtilebilir. 2021 yılında 4'ncüsü düzenlenecek olan projenin bilimsel sunum faaliyetlerinin ulusal düzeyden çıkıp uluslararası katılımlı seviyede devam ettirileceği bildirilmiştir. Proje faaliyetlerini lojistik olarak destekleyen Bozcaada Belediye Başkanlığı'na ve temizlik süresince kirleticilerin uzaklaştırılması amacıyla, haftasonu olmasına rağmen büyük katkı sunan ağır iş makinalarında görevli hizmet personeline ve Bozcaada Limanı Amirliğine, Çanakkale Sualtı Kulübü sporcularına ve dalış ekibi ile etkinliğe destek veren Çanakkale Sualtı Araştırmaları Ekibi dalgıçlarına teşekkür ederiz.  

 

Temizlik Faaliyetine ve bilimsel kitap paylaşım etkinliğine yönelik fotoğraf kayıtlarına haber sonundaki linklerden ulaşılabilir.