Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu

ULUSLARARASI AQUASHRIMP 2022 FORUMU 24 HAZİRAN 2022'DE ÇANAKKALE KOLİN HOTEL'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Meslek Yüksekokulumuz ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından organize edilen bilimsel toplantıda, bilim insanları uluslararası ölçekte, su ürünlerinin önemli kaynaklarından olan Karides’in dünü, bugünü ve geleceğini planladılar.

Dünya’da kıtlığın gündeme geldiği ve sağlıklı gıdanın ön plana çıktığı şu günlerde; Çanakkale Kolin Otel’ de, Port of Çanakkale Limanı sponsorluğunda, ülkemiz adına çok önemli bir bilimsel toplantı gerçekleşti.

Küresel Covid-19 Pandemi krizi, devam eden savaşlar, artan nüfus ve çeşitli etkiler ile dünyanın sağlıklı gıda geleceği en güncel konulardan biri haline geldi. Bu kapsamda dünyanın çeşitli gelişmiş ülkelerinde projeler üzerinde çalışılmaya başlandı. Gelişmiş ülkeler sağlıklı gıdaya ulaşabilmek için yatırımlara ve çalışmalara hız verdi.

Dünya'nın % 71’inin sulardan oluşması, sağlıklı gıdanın geleceği ile su kaynaklarını ayrışmaz bir ikili haline getirdi. Türkiye sahil şeridi en uzun olan 14'üncü ülkedir. Uzunluğu sahip olduğu adalarla beraber 8 bin 333 km. olduğu bilindiğinden akademisyenler var olan bu kaynaklardan en iyi şekilde yaralanmak için kolları sıvadı.

Resmi verilere göre; Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün son 12 aylık ihracatı 3 milyar 590 milyon dolar olurken, su ürünleri sektörü 1 milyar 436 milyon dolarlık ihracatla en büyük katkıyı sağladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden, Prof. Dr. Murat Yiğit, Prof. Dr. Sebahattin Ergün, Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, Dr. Öğr. Üyesi Halit Kuşku ve Dr. Öğr. Üyesi Ümüt Yiğit güncel gelişmeleri takip ederek su ürünleri sektöründe dünyada önemli bir pay sahibi olan KARİDES yetiştiriciliğinin geleceğini masaya yatırdı. Güney Kore, Brezilya, Rusya, Bulgaristan, Ukrayna, Japonya, Norveç, Kolombiya, Bangladeş gibi ülkelerden katılımla gerçekleşen bilimsel toplantıya internet üzerinden de yoğun bir katılım oldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; “Üniversitemiz araştırma üniversitesi vizyonu ile bilimsel alanda ülkemizi, şehrimizi daha ileri taşımayı hedef edinmiştir. Bu kapsamda; Dünya gündeminin en önemli yerini alan sağlıklı ve ulaşılabilir gıda konusuna önem veriyoruz. Bu toplantı bu sebeple çok önemlidir. Ülkemiz, şehrimiz ve üniversitemize büyük katkıları olacağını düşündüğüm bu bilimsel etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.