Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu

DARDANOS MERCAN RESİFLERİ ULUSAL BASINDA DİKKAT ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR

Doç.Dr. Barış ÖZALP'in, 2009 yılından beri üzerinde çalışmalar yaptığı ve 27 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak koruma altına alınan Dardanos'taki Cladocora caespitosa mercan resifleri ile ilgili röportajları ulusal basın tarafından ilgi görüyor.

Meslek Yüksekokulumuz Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Barış ÖZALP, uzun yıllardır sert mercan türleri üzerine çalışmalar yürütmektedir. Özellikle, koloni oluşturmasıyla, diğer deniz canlıları için habitat görevi gören ancak kirlilik ve balıkçılık baskısına hassasiyeti nedeniyle dünya denizlerinde nesli tükenme noktasına gelmiş ve IUCN tarafından en üst seviyede koruma altına alınmış bir sert mercan türü olan Cladocora caespitosa'nın Dardanos'ta bulunan resifi için yapmış olduğu çalışmalar sonucunda bölge, 2021 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla koruma altına alınmış bulunmaktadır.

Öğretim üyemizin bu önemli çalışmasının, türün öneminin, neden korunması gerektiğinin ve gelecekte karşımıza çıkacak çevresel tehditlere karşı alınması gereken önlemlerin konuşulduğu röportajlar denizcilik konusunda önde gelen yayın organlarından Deniz Ticaret Odası Dergisi'nin Haziran sayısı (96-99. sayfalar) ve virahaber.com sitesinde yer almıştır.

İlgili bağlantılar aşağıdadır:

https://www.denizticaretodasi.org.tr/media/SharedDocuments/DenizTicaretiDergisi/DTO_HAZIRAN_2022.pdf

https://www.virahaber.com/canakkaledeki-sert-mercan-resifleri-koruma-altina-alindi-64760h.htm