B.1.3. Ders Kazanımlarının Program Çıktılarıyla Uyumu

Kanıtlar: Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi, Eğitim Katalogu kısmında eğitim programının yeterlikleri ile TYYÇ ilişkilendirilmesi yapılarak ilan edilmiştir. https://ubys.comu.edu.tr/AIS/OutcomeBasedLearning/Home/Index?id=6599). Program değerlendirme komisyonu Stuflebeam’in bağlam, girdi, süreç ve çıktı (CIPP) modelini program değerlendirme çalışması için benimsemiştir. Bu model kapsamında öncelikle program değerlendirme soruları tanımlanmış ve her bir değerlendirme sorusuna yönelik “değerlendirilen parametre, veri kaynağı, veri toplama sıklığı ve nereye-kime raporlanacak?” başlıklarından oluşan program değerlendirme matrisi oluşturulmuştur. 2018- 2019 Eğitim Yılında komisyon program değerlendirme çalışmalarını benimsediği model ve matris doğrultusunda yürütmeye başlamıştır. Bu çalışmalar kapsamında bağlam boyutunda eğitim programı ve UÇEP uyumu kontrol edilmiştir. Girdi başlığında öğrenciler, eğiticiler, eğitim programı ve fizik altyapıya ilişkin veriler matriste belirtilen farklı yöntemlerle toplanmaktadır. Süreç değerlendirme kapsamında eğitim programının hedeflendiği şekilde yürütülüp yürütülmediği konusunda eğitici ve öğrenci geribildirimleri de matriste belirtildiği üzere farklı yöntemlerle alınmaktadır. Çıktı boyutu kapsamında da öğrenime devam eden ve mezun olan öğrencilerin yeterlik algıları, başarı düzeylerine ilişkin veriler toplanmaktadır. Program değerlendirme bulguları ile öneriler raporlanarak mezuniyet öncesi eğitim komisyonunda paylaşılmaktadır. Program değerlendirme çalışmalarında, matriste belirtilen farklı veri kaynakları kullanılmaktadır. Bu veri kaynakları; anket, öğrenci otomasyonu, ölçekler, görüşmeler (kurul sonu geri bildirim toplantıları), Meslek Yüksekokulu Öğrenci İşleri verileri, YÖKATLAS ve arşiv dokümanlarıdır. Program Değerlendirme Komisyonu çalışmaları kapsamında öğrenciler ve öğretim üyelerinin geri bildirimleri önemli bir yer tutmaktadır. Eğitim Programı, programın uygulanışı / süreci, ölçme değerlendirme, eğiticiler ve eğitim ortamına ilişkin öğrencilerden her kurul / staj / yılsonunda; yazılı (çevrim içi ve basılı anketler) ve sözlü     geri  bildirimler alınmaktadır. (ubys.comu.edu.tr/MES/Application/Survey/Index adresinden, şifre ile ulaşılabilmektedir).